Wednesday, September 11, 2013

resepi ikan masak kicap

Bahan bahan

1 kg ikan tengiri sedang besar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
setengah inci halia
1 sudu makan cili kisar
1 sudu makan plam sos
setengah susu makan serbuk kari yang telah dibcuh dgn sedikit air
rempah tumis spt biasa
1 batang serai di titik
5 sudu kicap manis
3 sudu kicap masin terpulang  dgn cita rasa
1biji bawang besar di mayang
3 sudu besar minyak masak
3 sudu serbuk kunyit

Cara memasak
perap ikan dengan serbuk kunyit ,garam dan aji no motor mun suka.goreng ikan tadi sehingga masak.ketepikan.gunakan 4 sudu minyak masak yg digunakan utk menggoreng ikan tadi dlm kuali lain.tumis bawang putih,bawang merah ,serai cili kisar,halia yng telah ditumbuk dan rempah tumis hingga naik bau.kemudian masukkan serbuk kari tumis hingga pecah minyak.masukkan kicap masin,kicap manis & sos plum .tambah segelas sederhana air putih ke dlm masakan tadi.masukkan ikan yng telah digoreng tadi dan tunggu hingga mendidih ,masukkan bawang besar yang telah dimayang tadi .biarkan seketika..kalau kurang masin bolehlah di tambah sedikit garam ikut citarasa anda.





No comments:

Post a Comment